Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Είσαι φοιτητής;Γίνε βουλευτής σε ένα πρωτότυπο Κοινοβούλιο!


Το Μάρτιο θα διοργανωθεί για 18η χρονιά ένας θεσμός που έδωσε σε περίπου 1700 φοιτητές από όλη την Ελλάδα ως σήμερα την ευκαιρία να εργαστούν συλλογικά πάνω σε ενδιαφέροντα ζητήματα, να παρουσιάσουν τα πορίσματα τους και κάποιοι από αυτούς να επιβραβευτούν με την πρωτιά. Ο θεσμός αυτός είναι το Πανελλήνιο Κοινοβούλιο Νέων και διοργανώνεται από τη Student Association for International Affairs, γνωστή ως SAFIA.

 

Τί είναι η SAFIA;

Η S.A.F.I.A. είναι μία φοιτητική, μη κυβερνητική και μη κομματική οργάνωση με έδρα την Αθήνα και εμβέλεια σε όλη την Ελλάδα. Ιδρύθηκε από φοιτητές και ακόμα και σήμερα, 19 χρόνια μετά την ίδρυση της, παραμένει ένας χώρο συνάντησης φοιτητών με σκοπό να συζητήσουν για ζητήματα ευρωπαϊκού και διεθνούς ενδιαφέροντος, να ανταλλάξουν απόψεις και να συμμετάσχουν σε δράσεις που αφορούν τα εν λόγω αντικείμενα. Μοναδικό προαπαιτούμενο για να γίνει κάποιος μέλος αυτής της μεγάλης ομάδας είναι να έχει τη φοιτητική ιδιότητα καθώς και θέληση ή περιέργεια να συναναστραφεί με κόσμο δραστήριο που ενδιαφέρεται για τα δρώμενα γύρω του και θέλει να ακούσει και να ακουστεί.

 

Ποια η δράση της;

Η οργάνωση αυτή έχει συνεργαστεί με σημαντικούς φορείς όπως το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Πρεσβεία της Ιαπωνίας, το Εθνικό Κένρο Δημόσιας Διοίκησης, τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας αλλά και σημαντικά του εξωτερικού, όπως το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας, κ.ά.

Η δράση της είναι πολύπλευρη καθώς πέρα από τα συνέδρια που διοργανώνει κατά τη διάρκεια του έτους, δίνει την ευκαιρία στα μέλη της να αρθρογραφήσουν στο περιοδικό της «Απο..safiνίσεις», συμμετέχει σε διεθνείς προσομοιώσεις, στις οποίες τα μέλη της συνήθως αποσπούν διακρίσεις, προβαίνει σε ad hoc εκδόσεις και χρόνο με το χρόνο εμπλουτίζει όλο και περισσότερο τις δραστηριότητες της. Οι φίλοι της οργάνωσης αυτής αυξάνονται διαρκώς και η δουλειά της τυγχάνει σημαντικής αναγνώρισης, γεγονός που, μεταξύ άλλων,αποδεικνύεται και από την κατάκτηση του ευρωπαϊκού βραβείου « Καρλομάγνος», στο παρελθόν. Κορωνίδα των εκδηλώσεων της ωστόσο, αποτελεί ο, έπειτα από 18 συναπτά χρόνια, θεσμός πλέον του Πανελλήνιου Κοινοβουλίου Νέων.

 

Τί είναι το Κοινοβούλιο Νέων;

Το Κοινοβούλιο είναι μία τετραήμερη δράση που διοργανώνεται κάθε χρόνο, την άνοιξη από τη SAFIA. Οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι φοιτητές, μέλη της οργάνωσης(υφιστάμενα ή μελλοντικά)και να μην ξεπερνούν το 27ο έτος της ηλικίας τους. 10 προτείνομενα θέματα ποικίλου ενδιαφέροντος δίνονται στο κοινό με σκοπό να αποτελέσουν τις επιτροπές του Κοινοβουλίου. Το σύνολο των συμμετεχόντων είναι περίπου 100 άτομα και η επιλογή γίνεται κατόπιν αξιολόγησης των αιτήσεων τους. Οι 10 επιτροπές δουλεύουν υπό το συντονισμό ατόμου επιλεγμένου για το σκοπό αυτό. Έπειτα από 3 μέρες συζητήσεων, προβληματισμού,αναθεωρήσεων και γενικής προετοιμασίας η κάθε ομάδα καλείται να παρουσιάσει τα πορίσματα της στην Τελετή Λήξης ενώπιον των υπόλοιπων επιτροπών που θα την υποβάλλουν σε «Κοινοβουλευτικό Έλεγχο». Η επίδοση κάθε ομάδας θα κριθεί μέσα από τη μυστική ψηφοφορία που διεξάγεται στο τέλος κάθε Κοινοβουλίου και αναδεικνύει την καλύτερη παρουσίαση. Με το πέρας του Κοινοβουλίου οι βουλευτές μπορούν να προσθέσουν ακόμη μία δημοσίευση στο βιογραφικό τους καθώς τα πορίσματα τους δημοσιεύονται από την οργάνωση.

Οι φοιτητές μέσα από αυτή τη διαδικασία, εκτός του ότι ειδικεύονται στο ζήτημα το οποίο έχουν επιλέξει, γνωρίζουν άτομα με κοινά ενδιαφέροντα, ακούν διαφορετικές απόψεις, μαθαίνουν να συνεργάζονται υπό την πίεση του χρόνου και των προδιαγραφών που τους επιβάλλει η οργανωτική επιτροπή, γνωρίζουν ενδιαφέρουσες προσωπικότητες μέσα από το θεσμό του «επιστημονικού συμβούλου» που χορηγείται σε κάθε επιτροπή αλλά και οδηγούνται στο να εφεύρουν δημιουργικούς και προτότυπους τρόπους παρουσίασης προκειμένου να προκαλέσουν το ενδιαφέρον του υπόλοιπου Κοινοβουλευτικού Σώματος.

 

Η εμπειρία ενός Κοινοβουλίου μπορεί να προσδώσει πολλά σε ένα φοιτητή που θέλει να διαθέσει 4 μέρες από το ακαδημαϊκό του έτος για να ζήσει κάτι διαφορετικό και να ενταχθεί σε μία αξιόλογη επιστημονική οικογένεια. Οι αιτήσεις για το φετινό Κοινοβούλιο έχουν ήδη ανοίξει και γίνονται ηλεκτρονικά έως και τις 12 Φεβρουαρίου. Οι ημερομηνίες διεξαγωγής του είναι 20-23 Μαρτίου και η φετινή Τελετή Λήξης θα λάβει χώρα στον κεντρικό αμφιθεατρικό χώρο του Ευγενίδειου Ιδρύματος.Οι θεματικές των επιτροπών καθώς και περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση είναι αναρτημένες στο site της οργάνωσης -http://safia.gr/ -καθώς και στη σελίδα τους στο facebook -https://www.facebook.com/pages/SAFIA-Student-Association-for-International-Affairs/213509295382431-.

 Φυσικά, για όσους θέλουν να γνωρίσουν την οργάνωση από κοντά και να έχουν μία εκτενέστερη συζήτηση με τα μέλη της, κάθε Τρίτη και Παρασκευή από τις 15:00 έως τις 17:00 άτομα της διοίκησης θα βρίσκονται στα γραφεία της οργάνωσης, Αιόλου 42-44, για πληροφορίες τόσο γαι την οργάνωση όσο και για τις μελλοντικές της δράσεις όπως είναι το Κοινοβούλιο αλλά και η συμμετοχή στην  προσομοίωση των Ηνωμένων Εθνών, για την οποία επίσης οι αιτήσεις είναι ανοιχτές.

 

Η Μιχαέλα Περάκη είναι απόφοιτη του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου