Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για δεκάδες εκατομμύρια ανασφάλιστων Αμερικανών


Πολύς λόγος γίνεται για τον νόμο περί επέκτασης της κοινωνικής ασφάλισης και της κάλυψης της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τα 48 εκατομμύρια των Αμερικανών οι οποίοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και είναι ανασφάλιστοι. Πρόκειται για το περίφημο Obamacare, εξαιτίας της άρνησης ψήφισης του οποίου από το κόμμα των συντηρητικών, τους Ρεπουμπλικάνους, εκατοντάδες  χιλιάδες αμερικανοί δημόσιοι υπάλληλοι,  σε ομοσπονδιακό επίπεδο, μπήκαν σε καθεστώς αναστολής εργασίας για περίπου τρεις εβδομάδες, βάζοντας λουκέτο σε εκατοντάδες δημόσιες υπηρεσίες. Ο νόμος αυτός έχει προϊστορία πολιτικών αντιπαραθέσεων μεταξύ της κυβέρνησης Ομπάμα, των Δημοκρατικών δηλαδή, και των Ρεπουμπλικάνων.


Τι προβλέπει το Obamacare


Συγκεκριμένα, το 2010 ψηφίστηκε ο «Νόμος για την προστασία των ασθενών και το προσιτό κόστος της περίθαλψης», γνωστός ως Obamacare. Ήταν η πιο θεμελιώδης μεταρρύθμιση της πρώτης θητείας του Αμερικανού προέδρου για την οποία συγκρούστηκε πολύ σκληρά με τους Ρεπουμπλικάνους  και είχε γίνει προσπάθεια να περάσει από την εποχή της διακυβέρνησης Κλίντον με πρωτοβουλία και έμπνευση της πρώην υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης Ομπάμα, Χίλαρι Κλίντον.  Βάσει των διατάξεων του εν λόγω νόμου-τομή αφού εισάγει για πρώτη φορά την έννοια της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης στις ΗΠΑ, όπου το σύνολο των ασφαλιστικών υπηρεσιών υγείας  παρέχεται εξ’ ολοκλήρου από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες αφού δεν υπάρχουν δημόσια-κρατικά ασφαλιστικά ταμεία και δεν υπήρχε μέχρι σήμερα κοινωνική ασφάλιση, προβλέπεται, ή ακριβέστερα ορίζεται πως κάθε Αμερικανός που δεν καλύπτεται από τον εργοδότη του ή ένα δημόσιο οργανισμό πρέπει να αγοράζει ασφάλεια υγείας. Για να είναι αυτή η απαίτηση κοινωνικά αποδεκτή, προβλέπεται η επιδότηση από την κυβέρνηση των εισφορών σε μια ιδιωτική ασφάλεια υγείας για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα. Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, υποστηρίζει πως αυτές οι δαπάνες θα λείψουν από άλλους τομείς της κρατικής πολιτικής και διοικητικής μέριμνας και κυρίως θα προκαλέσουν την απευκταία και απορριπτέα για την οικονομικά νεοφιλελεύθερη πολιτική τους αντίληψη, αύξηση της φορολογίας που θα κληθούν να πληρώσουν τα μεσαία και ανώτερα οικονομικά και κοινωνικά στρώματα, οι έχοντες και κατέχοντες της ταξικής αμερικανικής κοινωνίας με τις βαθιές, δομικές κοινωνικές και ταξικές ανισότητες. Ακουμπά και θίγει η κοινωνικοασφαλιστική μεταρρύθμιση του Ομπάμα, δηλαδή, ένα θέμα-ταμπού για την οικονομική κυρίαρχη τάξη στις ΗΠΑ, που απαιτεί απόλυτη οικονομική ελευθερία και πρωτοκαθεδρία της ιδιωτικής οικονομικής πρωτοβουλίας, θεωρεί, δε, κάθε έννοια παρεμβατικής κοινωνικής πολιτικής ως αντιβαίνουσα τους κανόνες του καπιταλισμού και της αγοράς.  Μπροστά σε αυτή την ιδεοληψία ωχριούν έννοιες και πρακτικές όπως η κοινωνική ασφάλιση, η κοινωνική αλληλεγγύη και  το κράτος πρόνοιας.  Υποστηρίζουν, επίσης ότι έτσι διαταράσσεται και η ήδη πολύ ευάλωτη  δημοσιονομική ισορροπία και θα πρέπει να αυξηθεί και το πλαφόν του αμερικανικού Δημόσιου Χρέους, περαιτέρω, αφού έχει φτάσει ήδη στο αστρονομικό ποσό των 17 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. 


Δωρεάν υγειονομική κάλυψη και περίθαλψη για 40 εκατομμύρια ανασφάλιστους Αμερικανούς…

Αξίζει να αναφερθεί εδώ πως το 2012 το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή των Ρεπουμπλικάνων και ο νόμος υιοθετήθηκε. Η κοινωνική ασφάλιση με την δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη προβλέπεται σε βάθος εξαετίας  να καλύψει πάνω από 40 εκατομμύρια ανασφάλιστους αμερικανούς πολίτες, οι οποίοι εκτός από εργασία δεν έχουν κάλυψη, βιβλιάριο υγείας δηλαδή, για υγειονομική κάλυψη, ακόμη και σε δημόσια νοσοκομεία των ΗΠΑ. Μία από τις ουσιαστικότερες τομές που θα επιφέρει, το υπό ψήφιση νομοσχέδιο, μετά την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης με την υποχώρηση των Ρεπουμπλικάνων που αντιλήφθηκαν το κόστος της αδιάλλακτης στάσης που τηρούσε η ακραία πτέρυγα του κόμματος, το σκληροπυρηνικό και πουριτανικό «Tea Party» κατά μείζονα λόγο είναι ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν θα επιτρέπεται να ρωτούν για το παρελθόν του ασθενούς και να τον χρεώνουν περισσότερο αν έχει βεβαρημένο ιστορικό. Επίσης, θα δίνεται προτεραιότητα στους άνω των 40 ετών και στους χρονίως πάσχοντες, για τους οποίους και θα δοθούν τα περισσότερα κονδύλια με τη μορφή ασφαλιστικών εισφορών από την κυβέρνηση Ομπάμα.

Ο Νίκος Γκαρόζης είναι δημοσιογράφος και μέλος της ΕΣΠΗΤ (Ένωσης Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου)
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου