Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Ο Γράμμος και η εθνική συμφιλίωση

Το τελευταίο διάστημα ακραία στοιχεία προσπαθούν να διχάσουν και να πολώσουν την ελληνική κοινωνία επαναφέροντας στο προσκήνιο εμφυλιοπολεμικά συνθήματα. Μάλιστα βουλευτές της Χρυσής Αυγής μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο φώναξαν το κατάπτυστο σύνθημα που αφορά τον Γράμμο και το Βίτσι για να εισπράξουν την ¨πληρωμένη¨ απάντηση με την νεκρανάσταση του Μελιγαλά.
Με την αναγνώριση της ενιαίας εθνικής αντίστασης η ελληνική πολιτεία έκλεισε οριστικά αυτήν την πληγή του έθνους που μας οδήγησε στον αλληλοσπαραγμό και την διάλυση. Ο ίδιος ο λαός έχει ξεπεράσει προ πολλού τα εμφυλιοπολεμικά πάθη και έχει αφήσει πίσω του την πιο θλιβερή περίοδο της νεότερης ελληνικής ιστορίας.
Τυχαίνει να κατάγομαι από τον Γράμμο, το βουνό στο οποίο διαδραματίστηκε η τελευταία πράξη του εμφύλιου σπαραγμού. Ένας τόπος φορτισμένος ιστορικά, στην εσχατιά της Ελλάδος γεωγραφικά που απομονώθηκε και ξεχάστηκε από την πολιτεία για πολλές δεκαετίες. Ο Γράμμος όμως σε αντίθεση με τους ακραίους νοσταλγούς του μίσους, τους νεοφασίστες της Χρυσής Αυγής έχει γυρίσει σελίδα και έχει αφήσει στο παρελθόν οτιδήποτε διχαστικό.
Το ομορφότερο ίσως βουνό της Ελλάδας αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς χιλιάδων επισκεπτών. Έχει ολοκληρώσει τις βασικές του υποδομές, φιλοξενεί το μεγαλύτερο μουσικό και κατασκηνωτικό φεστιβάλ της Ελλάδας (River Party), έχει πολλαπλασιάσει την επισκεψιμότητα του σε όλη την διάρκεια του χρόνου και προσελκύει ιστορικό και φυσιολατρικό τουρισμό από διάφορα μέρη του κόσμου.
Ο Γράμμος όπως και η Ελλάδα αναγεννήθηκε μέσα από τις στάχτες του εμφυλίου και κοιτάζει πλέον μόνο μπροστά. Δεν επιτρέπει σε κανέναν ακραίο νεοναζί να τον καπηλεύεται για να διχάσει και να προκαλέσει την ελληνική κοινωνία. Για εμάς την νέα γενιά ο Γράμμος αποτελεί σύμβολο εθνικής συμφιλίωσης, σύμβολο αναγέννησης και ελπίδας και σε καμία περίπτωση σύμβολο εθνικού διχασμού.


Ο Μιχάλης Γκοσλιόπουλος  είναι Μηχανολόγος Μηχανικός του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.


Photo By: panoramio.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου