Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Γιατί το Κόσοβο υιοθέτησε το Νόμο περί αμνηστίας;



Στις 11/7 υιοθετήθηκε από τη Βουλή του Κοσόβου  ο νόμος περί αμνηστίας με 90 ψήφους υπέρ, 17 κατά και μία αποχή. Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΑΜΠ, πριν από την ψηφοφορία διεξήχθη συζήτηση σε υψηλούς τόνους με τους βουλευτές του αντιπολιτευόμενου κινήματος “Αυτοδιάθεση” που τάχθηκαν κατά του νόμου, να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι χορηγεί αμνηστία στο έγκλημα και στους εγκληματίες. Ο νόμος δίνει αμνηστία σε Σέρβους του Κοσόβου που διέπραξαν αδικήματα κατά την εξέγερση εναντίον των αρχών της Πρίστινας μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, το 2008.
Παρά την έλλειψη ρητής αναφοράς σε κάποια εθνική κοινότητα, η χορήγηση αμνηστίας  αφορά κυρίως τους Σέρβους στο βόρειο Κόσοβο που αντιτάχθηκαν βίαια στην ανεξαρτησία του Κοσόβου με επιθέσεις σε διεθνείς και τοπικές δυνάμεις ασφαλείας. Στα αδικήματα που αμνηστεύονται συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων, η ένοπλη εξέγερση, η κατασκοπεία, η υποκίνηση  εθνικού, φυλετικού ή θρησκευτικού μίσους, ο εμπρησμός, η παράνομη κατοχή όπλων καθώς και η παράνομη διέλευση των συνόρων. Σύμφωνα με το τελικό κείμενο, όλοι οι δράστες των ποινικών αδικημάτων, τα οποία περιλαμβάνονται στο νόμο απαλλάσσονται πλήρως από την ποινική δίωξη ή την εκτέλεση ποινής.

Στην υιοθέτηση αυτού του νόμου οδηγήθηκε η κυβέρνηση του Κοσσόβου κατόπιν υποχρέωσης της που προέρχεται από τη συμφωνία των Βρυξελλών. Η Συμφωνία αυτή υπεγράφη μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας τον Απρίλιο του 2013 και επικυρώθηκε πριν λίγες μέρες , στις 27/6, από τη Βουλή του Κοσόβου, με τη θετική ψήφο  των 2/3 των βουλευτών του τελευταίου. Αντικείμενο της είναι η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου.
Η συμφωνία αυτή, η οποία συνήφθη υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φαίνεται να είναι ένα βήμα στο δρόμο για την προσπάθεια ένταξης των συμβαλλόμενων μερών, και ειδικά της Σερβίας, στην ΕΕ, βήμα που από δηλώσεις του Σουηδού Υπουργού Εξωτερικών, κ.Μπιλτ, φαίνεται όντως να ικανοποιεί  την Ένωση, η οποία στέλνει θετικά μηνύματα για την πορεία προς τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Σερβίας. Πέρα από  την προτεραιότητα της Σερβίας και το Κόσοβο συγκαταλέγεται στον κατάλογο των πιθανών υποψηφίων προς ένταξη και επωφελείται έστω και μακροπρόθεσμα από αυτή τη διευθέτηση των σχέσεων του με τη Σερβία.
Παρά το περιεχόμενο που προκάλεσε αντιδράσεις, η έγκριση του νόμου περί αμνηστίας από τη Βουλή του Κοσόβου αποτελούσε όρο για την εφαρμογή πολλών άλλων σημείων της συμφωνίας Βελιγραδίου - Πρίστινας και προϋπόθεση για να συμμετάσχουν οι Σέρβοι του Κοσόβου στη διαδικασία υλοποίησης της συμφωνίας.



 Η Μιχαέλα Περάκη είναι απόφοιτη του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών.



Picture By:  2bp.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου